A munkáinkhoz szorosan kapcsolódó fájlok, dokumentumok, képek stb… amikből folyamatosan építkezünk és rendszeresen hozzányúlunk vagy éppen a személyes képeink, videóink, digitalizált emlékeink védelme mindig egy visszatérő téma.
Nincs atombiztos megoldás, sosem lesznek a fontos adataink 100%-ig biztonságban.
Viszont gyakori a másik véglet: amikor 1 adattárolón tartanak mindent 1 mappában. Te is közéjük tartozol?

– Az alábbiakban leírok néhány tanácsot és tippet, hogy hogyan hatványozd az esélyét annak, hogy az adataid biztonságban legyenek.
Vagy legalábbis ha megadja magát a meghajtód vagy az egész géped / laptopod, netán villámkár érne, akkor a legfontosabb dolog legyen a legkisebb gond.

A két leggyakrabb munkaeszközre fogok tanácsokat írni: PC és laptop.

1.) Minél több meghajtón van biztonsági másolatod, annál jobb.

Manapság már nagyon gyakori kombináció az SSD + HDD meghajtó kombináció a számítógépeknél és a laptopoknál egyaránt.

Az SSD a kisebb tárolókapacitású (120-240 talán 500 GB), arról fut az operációs rendszer és az egyéb programok és a HDD-n tároljuk a nagy fájlokat, dokumentumokat, képeket, stb… (gyakorta már 1 TB tárolókapacitással).

Van egy MUNKA és egy SZEMÉLYES DOLGOK mappánk a így nagybetűkkel (vagy még cifrázva felkiáltójelekkel és „FONTOSSSS” feliratokkal) a nagy meghajtón és ennyi. Olykor beleborzongunk ha eszünkbe jut, hogy mi történne ha bármelyik mappa „eltűnne”, és talán valahova gyorshirtelen csinálunk is egy biztonsági mentést a dolgainkról és hátradőlünk. Persze 1-2 év múlva már teljesen elveszíti az aktualitását az adott biztonsági másolat és ha beüt a krach akkor is buktunk 1-2 évnyi munkát és emléket.

Javaslat: használd ki minden meghajtódat. Készíts 1-2 hetente biztonsági másolatot és legalább tedd át az SSD-re. Vagy ha néha külső meghajtót is használsz, akkor ott is legyen egy biztonsági mentésed és legyen kihúzva (mert ha épp meghal az eszköz, akkor magával ránthatja a rádugott dolgokat is).

Bemutatom az én példámat is néhány képpel.

Nekem egy Samsung EVO 840 SSD-re van telepítve az operációs rendszer és minden egyéb fontos szoftver, aminek gyorsan kell megnyílnia.

A WD Black HDD 1 TB-on vannak a felvett képernyővideóim és az egyéb nagy fájlok.

A WD Black HDD 500 GB 2 felé van particionálva és a part 2-n van a munka és a személyes dolgok mappám.

A WD Blue SSD 500 GB pedig a szórakozásért fele (hobbi: játékok onnan futnak).

A munka mappámról a C: D: W: meghajtón van biztonsági másolat elhelyezve.
A személyes mappámról pedig a D: és W: meghajtón van (mert az közel 50GB és a C:-re már nem fér).

A meghajtó márkákat azért írtam le, mert szerintem (ahogy sok órát ezeknek utánaolvastam, összehasonlítottam a legrészletesebb adatokat is stb…) a WD az egyik legmegbízhatóbb gyártó a HDD és SSD terén, a Samsung szintén tartós SSD-ket gyárt és mellé még az egyik leggyorsabb is.

(Geek-ek itt lehet fogják a fejüket, hogy akkor már miért nem M.2-es SSD, szerintem nem jött még el az ideje és ár / érték arányban sem jó még).

2.) Védekezés az természet és a fizikai elemektől.

Villámkár. Kicsi az esélye, de mégis sokat hallottunk már / olvastunk már róla, hogy belecsapott a villám a házba és ment a számítógép, a hűtő, a 4K-s UHD 130 CM-es tévé és még a laptop is kisült, mert épp töltőn volt, de persze még áthúzott a külső meghajtóra is ami rá volt dugva.

Tehát attól még, hogy van 2 meghajtód (vagy 4 az én esetemben), még mindig feltetted a rulettre az összes fontos munkával kapcsolatos adatodat és a személyes dolgaidat is.

Lehet kapni túlfeszültség védőket, amiket a fali konnektorba kell bedugni és abba a védeni kívánt eszközt vagy elosztót.
Vagy lehet kapni akár elosztót is ami ilyen túlfeszültség védelemmel van ellátva.

Én az egy csatlakozós védelmet preferálom. Valahogy úgy gondolom, hogy talán jobban véd egy ilyen cucc, ha 1 csatlakozón keresztül kell visszaverni a villámot, mintha egy egész elosztónak kell megküzdenie a „támadással”. Persze, lehet hogy rosszul gondolom és a nagyon szaki ezt mormolja magában: „ugyanúgy véd az elosztó is, mert az elejébe van beletéve a védelem és nem dugaljzatonként…”
Passz. 🙂

Javaslat: legyen. 🙂 Vagy az 1 csatlakozós vagy az elosztó, csak legyen.

Ja, és nem csak a ménkű csaphat be, van hogy az áramszolgáltatónál is megszaladnak a dolgok és ő generál túlfeszültséget. Nyilván az jóval kisebb lesz mint egy villám, de az is kárt okozhat.

Ismét az én példám következik.

Anno amikor utánaolvastam és kiválasztottam a kritériumokat, akkor nem egy gagyi 1500 Ft-os valamit akartam vásárolni, amiről adat sincs, hogy mennyire véd, de nem is a 10 000 Ft-os kategóriát néztem ki, mert nem az egyenlítő környékén élünk (ahol jóval több a villámlás, mint itt kicsit feljebb Közép-Európában).

Számtalan összehasonlítás után erre esett a választásom:

Brennenstuhl Primera Line túlfeszültségvédő adapter (jelenleg 5000 – 7000 Ft között lehet kapni):

13 500 Ameperig véd (elvileg). Egy átlagos villám 20 000 – 30 000 Amper közvetlenül, de mivel egy háznak kötelező eleme a villámhárító, így ha még valami nagyon rossz állapotban is van és mégis valahogy áthúz a vezetékeken, akkor mire a konnektorunkhoz érne, jócskán veszít az erejéből és arra már elég lesz (lehet) a 13 500.

A gyakorlatban szépen zölden világít és megnyugtat, hogy „Protection on”.

Ha egy elutazásból arra érkeznél haza, hogy már nem világít zölden, de egyébként minden szépen működik róla továbbra is, akkor ki kell cserélni és hálásan megköszönni a kütyü szolgálatát, mert hatalmas harcot folytatott a védelmed érdekében.

3.) Jön Murphy és az egyik ismertebb törvénye.

Igen… ami elromolhat, az el is fog. (Puff neki, mekkora közhely).

Persze ha ez veled történik, akkor már nem is annyira elcsépelt és unalmas, igaz?

Szóval, ha az eddigi tanácsaimat megfogadtad, akkor már jó esetben 2 helyen találod meg a biztonsági mentéseidet (vagy 4 vagy annyi helyen ahány külső adathordozód van még) és már mosolyogsz azon, hogy: „beüt a ménkű”, mert még a villám ellen és az áramszolgáltató esetleges túlteljesítse ellen IS intézkedtél.
Te annyi mindent megtettél már, hogy lekörözted az átlag emberek 90%-át.

Na jó, ezt a 90%-ot csak most légből kapottan írtam le, amúgy fogalmam sincs 🙂 de próbáljunk meg eljutni egy elméleti 99%-ig.

Semmi sem örök életű. 3-5-7 évente cserélni kell a HDD-t, az SSD-t. Szépen szolgálnak minket, majd mikor a szolgálati idő letelik, megpihennek és többé nem férsz hozzá az adataidhoz.

Vagy rosszabb esetben 1 éven belül szarik be és hiába a garancia rá… persze kapsz egy újat, de az adataidnak ismét búcsút inthetsz.

Ja és a törvényen kívül pedig annyi veszély leselkedik még ránk…

  • Asztalunkon hagyunk egy pohár vizet a laptop mellett, csak kiszaladunk pisilni, szeretett macskánk eközben épp átgázol az asztalon és telibe beborítja vele a laptopot vagy épp az asztal mellett áll a gépház és abba borítja bele. Nagy az esélye hogy kukázhatunk mindent (vagy 150 ezret költünk adatkinyerésre).
  • Éppen az erkélyen meetingelünk a laptoppal éppen, amikor egy kedves munkatársunk véletlenül kiveri a kezünkből és egy szépet esik, majd éppen a sarkával érkezik le a betonra és hullik kb. darabjaira.
  • Jön a vörös iszap.
  • És ezt most itt be is fejezem, mert megfontoltként számtalan variációm és vízióm van, de itt most nem ez a lényeg.

Javaslat: legyen egy „felhőben” is folyamatosan biztonsági másolatod.

Ilyenek például: Google Drive, OneDrive, Dropbox, tárhely szolgáltatás stb… Számtalan lehetőséged van és megannyi cégnek van ilyen szolgáltatása.

Az adott biztonsági mentést töltsd fel valamelyik felhőszolgáltatóhoz is. Néhány GB-ig ingyenesen tudod igénybe venni (pl.: Google Drive e-mail címenként 15GB).

Nagyobb biztonsági mentés esetén (50-100-150+ GB) nézd át, hogy biztosan kell minden? Nincs olyan amit véglegesen tudnál törölni?

Ha végül már nagyon nem tudsz megszabadulni semmitől és tényleg ebbe az 50 GB+ kategóriába esel, akkor havidíjas konstrukciókban sokkal több tárhelyet tudsz biztosítani magadnak (pl.: Google Drive-on 575 Ft / hó 100 GB, ha egy évre kifizeted előre).

Saját példám ismét:

Én minden biztonsági mentés előtt megszabadulok kb. 5-10 GB-tól, mire 1,5 GB lesz a munka mappám.

A személyes dolgaimat pedig 4 meghajtón (3 belső és 1 külsőn) tartom és azokból is legfontosabb képek és videók szinkronizálva vannak a Drive fiókommal a telefonomon keresztül.

Összegzés

Ha a fenti pontok mindegyikére csak bólogattál és raktad melléjük fejben a pipákat, akkor szuper vagy, Te sok mindent megteszel az adataid védelme érdekében.

Ha valamely pontot még nem sikerült teljesíteni akkor még láthatod, hogy tudsz hova fejlődni.

Ha egyik pontot sem teljesíted, akkor jó bátor vagy és előbb-utóbb elég nagyot fogsz szívni, szóval igyekezz mihamarább megfogadni néhány tanácsot!

Illetve megjegyezném, hogy a fenti javaslatok azok egyáltalán nem a professzionális szintet ütik meg. Ezek a minimumok!

Ha úgy gondolod, hogy van hova fejlődnöd és részletes segítségemet is kérnéd a fentiekben, akkor az „Online mindenes” szolgáltatásom erre lett kitaláltva.

Ide kattintva tudsz jelentkezni az űrlap kitöltésével.